De zonneboiler

Wist u dat u met een zonneboiler afhankelijk van het formaat 70% kunt besparen op het gasverbruik van uw tapwaterverwarming? Als u een zonneboilersysteem installeert met cv-bijverwarming kunt u ook nog eens 50% besparen op uw cv-waterverwarming! 

De zon is een alternatieve, gratis en milieuvriendelijke warmtebron. De zonneboiler produceert geen CO2-uitstoot tijdens het verwarmen, dus is een zonneboiler de ideale manier om uw steentje bij te dragen tegen milieuvervuiling. Met de huidige gasprijs-stijgingen is de zonneboiler een investering waar u in de loop der jaren aan kunt terugverdienen; de gasprijs zal naar verwachting gemiddeld 8% per jaar stijgen.

 

zonneboiler set

Zonneboiler op maat voor u samengesteld

U kunt bij ons een zonneboilerofferte op maat aanvragen via het zonneboilerofferte formulier. Via dit formulier kunnen wij aan de hand van een aantal vragen kijken wat voor uw situatie de beste oplossing is. U krijg dan een vrijblijvende offerte voor een doe-het-zelf systeem. Deze offerte kan altijd nog aangepast worden naar uw wens. U kunt natuurlijk ook uw vragen stellen via het contact formulier of via de email. Kijkt u op de contact pagina voor onze contact gegevens.
zonneboiler

Overheidssubsidie voor zonneboilers (ISDE)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – de RVO – keert een landelijke subsidie uit om het duurzaam verwarmen van uw huis te stimuleren: de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Alleen systemen die op de apparaatlijst van de RVO staan komen in aanmerking voor subsidie.
Wij leveren uitsluitend zonneboilersystemen met meldcode voor de subsidie. Ook kunnen wij systemen op maat voor u samenstellen om vervolgens in te dienen voor de subsidie.

U kunt de aanschaf van een  zonneboiler met zonnecollector  zakelijk aftrekken via de Energie Investeringsaftrek (EIA).

Waarvoor kan de zonneboiler gebruikt worden?

De zonneboiler wordt voornamelijk gebruikt om tapwater te verwarmen in huishoudens met een beperkt dakoppervlakte voor zonnecollectoren. Echter kan de zonneboiler ook gebruikt worden voor het bijverwarmen van het verwarmingswater van de cv-installatie; hiervoor is wel meer ruimte nodig op het dak om meer zonnecollectoren op het dak te plaatsen en een groter boiler- of buffervat in het huis. Dit zijn niet de enige toepassingen voor de zonneboiler: de zonneboiler kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. We zouden kunnen zeggen dat als er ergens een vloeistof verwarmt moet worden de zonneboiler hier een bijdrage aan kan leveren. Hierbij kunt u denken aan:

– Tapwater verwarming
– Cv bijverwarming
– Combinatie met Warmtepomp
– Combinatie met CV-houtkachel
– Combinatie met CV-pelletketel
– Combinatie met elektrische Ketel
– Zwembadverwarming
– Vijververwarming
– Zonneboiler voor het proces waterverwarming in fabrieken

Hoe groot moet mijn zonneboiler zijn?

Voor tapwatersystemen houden we rekening met 50 liter warmwater-opslag per persoon. Op deze 50 liter installeren we een zonnecollector met een vermogen tussen de 1-2 gigajoule jaaropbrengst.
Dit staat ongeveer gelijk aan 1 m² effectief zonnecollector-oppervlakte (apperture oppervlakte).

Voor cv-bijverwarming ligt de berekening iets gecompliceerder; isolatiewaarde van het huis en het aantal m² vloerverwarming moeten hier in meeberekend worden.
Bij een goed geïsoleerd huis kunt u per 10 m² vloerverwarming gemiddeld 35 liter bufferwateropslag rekenen en 2 gigajoule aan zonnecollectoren of 1 m² apperture oppervlakte.
wanneer er een combinatie wordt gemaakt met een warmtepomp, cv-houtkachel of ander verwarmingsapparaat  dan moet het volume van het buffervat mogelijk opnieuw berekent worden.

Een zonneboiler met top kwaliteit onderdelen!

Onze zonneboilers worden alleen met de beste producten samengesteld. Wij kunnen u van elk product een beschrijving geven en staan 100% achter de kwaliteit van onze producten. U leest hier meer over welke onderdelen wij gebruiken en wat ons onderscheid van de rest.

Lees meer>>>

volledige zonneboiler set

Zonneboiler installeren.

Wij richten ons voornamelijk op de doe-het-zelver. Ondanks dat de zonneboiler een redelijk complex apparaat is om te installeren, is het zeker mogelijk om dit zelf te doen. Dit geeft het voordeel dat de terugverdientijd van de zonneboiler aanzienlijk wordt verkort en u een hoger rendement uit uw investering haalt. Om de zonneboiler zelf  te installeren moet u een aantal dingen kunnen:
– De zonnecollector van de zonneboiler op het dak plaatsen en een waterdichte dakdoorvoer maken voor het leidingwerk.
– Leidingwerk van de zonneboiler aanleggen tussen boilervat en zonnecollector en boilervat en geiser/cv-installatie. De leidingen bestaan uit een aanvoer- en een retourleiding (warm en koud).
– Stroom- en temperatuursensor-kabels naar de zonneboilertemperatuurregeling en vanaf de temperatuur regeling naar de zonneboilerpompgroep trekken. De stroomkabels van de zonneboiler temperatuurregeling en de zonneboiler pompgroep bestaat uit een 220 volt stroomkabel, dit werkt hetzelfde als een lamp aansluiten. De kabel heeft een nul, fase en een massa draad. De temperatuursensoren van de zonneboiler hebben 2 draden (hetzelfde als een simpele schakelaar), hier loopt een laag voltage doorheen.

We gaan hieronder verder over waar alle componenten van de zonneboiler uit bestaan zodat u een goede indruk krijgt waar u allemaal rekening mee dient te houden als u de zonneboiler gaat installeren. Het is wel altijd wijs om een monteur het systeem te laten nalopen of deze goed is geïnstalleerd en eventueel een onderhoudscontract mee af te sluiten. Vaak wordt vergeten de zonneboiler te onderhouden, dit kan nadelige gevolgen hebben in verband met de garantievoorwaarden van sommige leveranciers.

Waarom noemen we het een zonneboiler?

De zonneboiler heeft zijn naam gekregen doordat er een boilertank of een opslagvat zoals een buffervat verwarmd wordt door de zon door middel van een zonnecollector.
Natuurlijk bestaat de zonneboiler niet alleen uit een zonnecollector en een boiler, er zijn meerdere componenten waaruit het systeem is samen gesteld.

schema zonneboiler

Hieronder gaan wij verder met de uitleg over de diverse componenten waaruit de zonneboiler bestaat.

We hebben het zonneboiler systeem voor het gemak even opgedeeld in 4 groepen.

Groep A,  opname en opslag van warmte zonder bewegende delen.
Groep B,  transport van vloeistof en de aansturing hiervan.
Groep C,  veiligheid van het systeem.
Groep D.  verbinding van alle componeneten.

Groep A:

Zonnecollector, de zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten het om in thermische warmte. Deze warmte wordt door een vloeistofmedium naar een opslagvat gepompt. Dit medium is meestal een antivries zodat de zonnecollector in de winter niet kan bevriezen.

cpc zpnnecollector Prisma Pro 18

Opslagvat, dit kan een drinkwaterboiler zijn of een buffervat voor cv-verwarmingswater. Er bestaan ook hygieneboilers, dit zijn buffervaten met een roestvrijstalen drinkwater spiraal. In het opslagvat kan u de gecollecteerde warmte van de zonnecollector opslaan. De verwarmde antivries-vloeistof uit de zonnecollector wordt door een spiraal naar het opslagvat gepompt, deze spiraal noemen we een warmtewisselaar. De warmte wordt zo gewisseld tussen de zonnecollector en opslagvat. De vloeistof in het opslagvat en de zonnecollector kunnen niet met elkaar in contact komen. Zo blijven de systemen van elkaar gescheiden en kan de antivries vloeistof niet in het verwarmings- of drinkwater komen en andersom.

energielabel boiler groep a

Groep B

Temperatuurregeling, de temperatuurregeling wordt gebruikt om de temperatuur in de zonnecollector en het opslagvat te meten. Wanneer er een bepaald temperatuurverschil is tussen de zonnecollector en het opslagvat zal er een pomp aangestuurd worden om de opgewarmde vloeistof uit de zonnecollector naar het opslagvat te pompen om het later te gebruiken voor bijvoorbeeld het warme tapwater of het verwarmen van uw cv-systeem. De temperatuurregeling zal de pomp alleen aansturen als dat nodig is, zo wordt energie bespaard en kan er ook geen temperatuur uit het opslagvat verloren gaan als het opslagvat warmer is dan de zonnecollector.
Sommige temperatuurregelingen hebben uitgebreide functies zoals het aansturen van meerdere twee- of driewegkleppen of meerdere pompen. Deze functies kunnen gebruikt worden om meerdere boiler- of buffervaten mee aan te sturen, maar ook bijvoorbeeld een cv-bijverwarmingssysteem waarbij de temperatuurregeling naar de temperatuur van de cv kijkt of de zonneboiler daar nog warmte bij kan voegen.

– Twee- of driewegklep,  Met een tweewegklep kan de temperatuurregeling kiezen om bepaalde leidingen open of dicht te zetten net als een kogelkraan. Een driewegklep kan door de temperatuurregeling aangestuurd worden om te kiezen naar welke leiding er vloeistof gepompt moet worden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden tussen twee opslagvaten of twee verschillende zonnecollectoren. De temperatuurregeling kan door de driewegklep te draaien kiezen welke opslagvat er als eerst wordt opgewarmd of welke zonnecollector als eerst wordt gebruikt om warmte af te geven.

tweewegklep

Pompgroep, Op een pompgroep zitten meestal meerdere onderdelen zoals:

– de pomp van de pompgroep verpompt de vloeistof (antivries) tussen de zonnecollectoren en opslagvaten rond, bij meerdere opslagvaten of collectoren kunnen meerdere pompen gebruikt worden.

zijaanzicht pomp

– een keerklep, tegen natuurlijke terugloop in het leidingwerk van de zonneboiler. Als het opslagvat een hogere temperatuur heeft dan de zonnecollector, kan er een natuurlijke stroming in het systeem ontstaan doordat warme vloeistof wil stijgen in het leidingwerk naar de zonnecollector toe. Hierdoor kan in de nacht de opgeslagen temperatuur uit de boiler lopen. De keerklep zorg ervoor dat de vloeistof niet terug kan lopen.

– De flowmeter, Met een flowmeter kan u het aantal liters per minuut of per uur uitlezen dat door het zonneboilersysteem heen gepompt wordt. Deze flowmeters zijn er digitaal (zodat u met de temperatuurregeling de flow kan uitlezen met uw computer) of analoog. De analoge flowmeters hebben een doorzichtig kijkglas met streepjes daarop en daarin een balletje dat aan de hand van de flow omhoog of omlaag zakt. Door de stand van de pomp te veranderen zal de flow in het zonneboilersysteem toe of af nemen. Meestal zit er ook een schroef op de flowmeter; dit is een klein kogelkraantje waarmee u met de hand de flow kan knijpen als u de pomp niet lager kan zetten.

flowmeter

-Aansluiting voor expansievat/ manometer en overdruk, Er zit meestal ook een aansluiting voor een expansievat op de pompgroep tezamen met een manometer om de druk uit te lezen en een overdrukventiel. Deze onderdelen van de zonneboiler vallen eigelijk onder groep C gezien ze horen bij de beveiliging van het zonneboilersysteem, hier leest u onder groep C meer over.

zonneboiler pompgroep enkel

Groep C:

-Expansievat, het expansievat wordt tussen het leidingwerk gezet  (meestal op de pompgroep) om het uitzetten van de antivries-vloeistof op te vangen als deze uitzet door de warmte. De expansievaten voor de zonneboiler hebben een voordruk van minimaal 2,5 bar. Deze hoge voordruk is nodig om het kookpunt van de vloeistof in het systeem te verhogen. Als we de druk van het systeem op 2 bar zetten, zal het water dat vermengd is met de antivries pas gaan koken bij 120 graden C. Hierdoor kunnen we met een hogere temperatuur werken in de zonnecollector. Bij 2,5 bar zal het expansievat zich pas vullen om de druk op te vangen in het systeem. Het expansievat heeft een maximale druk van 6 bar.

zonneboiler expansievat

– Overdruk / overstort-ventielen, Er worden meerdere overdruk-ventielen in het systeem geplaatst. Het overdruk-ventiel wordt geplaatst om deze maximale druk niet te overschreiden. Wanneer er een druk wordt overschreden zal het ventiel open springen en de vloeistof lozen. Deze vloeistof moet afgevoerd of opgevangen worden (antivries mag niet in de afvoer geloosd worden). In het leidingwerk van de zonnecollector waar de antivriesvloeistof  doorheen loopt komt een 6 bar overdruk ventiel. Alle componenten zoals expansievat, warmtewisselaar van de boiler, zonnecollector en pompgroep zijn gemaakt om minimaal 6 bar te weerstaan.
Tevens wordt er een overdruk-ventiel op de boiler geplaatst om de boiler te beschermen, deze zijn meestal tussen de 6 en 10 bar druk.

zonneboiler overdruk ventiel

Antivries. de antivriesvloeistof, of ook wel “glycol” genoemd, beschermt de zonnecollector en het leidingwerk tegen het bevriezen in extreme winterdagen. Er mag alleen antivries gebruikt worden die niet giftig is, de reden hiervoor is dat de antivries bij schade aan de warmtewiselaar van de zonneboiler giftige antivries kan mixen door uw warme tapwater.
Antivries wordt gemixt met water en mag nooit sterker zijn dan 50% gemixt, boven de 50% kunnen rubberen onderdelen zoals het membraam van het expansievat week worden. De meeste antivries wordt 40% gemixt verkocht en kan tot minimaal 22 graden C onder 0.

zonneboiler monopropyleenglycol

Anode staaf, De anode staaf zit in de zonneboiler om de boiler te beschermen tegen bepaalde spanningen (stroom) die ontwikkelen in de boiler. Door de toevoegingen in ons leidingwater wordt ons water hard, hierdoor wordt het water ook stroom geleidend. Deze kleine stroom kan elke boiler aantasten, ook boilers van roest vrij staal. Door deze opoffer anode te plaatsen zal de stoom in het water naar de anode toe trekken en de anode afbreken in plaats van de boiler. Door de anode jaarlijks te laten controleren en wanneer het nodig is te vervangen, kan de boiler zonder problemen jarenlang mee gaan.

zonneboiler anode

Groep D: 

Dakbevestiging, De dakbevestiging kunnen we opdelen in een plat dak en schuin dak-bevestiging.Een plat dak bevestiging is een frame waarbij de zonnecollector in een bepaalde hoek (meestal 45 graden) op het dak wordt geplaatst. Dit frame kan met stokbouten aan het dak vast gezet worden, of met pluggen aan een zware stenen tegel om de zonnecollector op zijn plaats te houden tegen bijvoorbeeld windstoten.

 

Zonneboiler plat dak frameZonneboiler plat dak frame poot
Voor het schuine dak wordt een soortgelijk frame gebruikt als bij een zonnepaneel, Er worden dakhaken achter de dakpan gehaakt en op deze haak wordt een profiel gemonteerd. Op dit profiel kan de zonnecollector worden gemonteerd.
Door met de dakhaken en het profiel te werken kan er de zonnecollector snel en gemakkelijk op het dak vast gezet worden.
Zonneboiler dakhaakZonneboiler schuin dakophangingZonneboiler collector met hakhaak

Leidingwerk, Voor het leidingwerk van de zonneboiler wordt tussen de boiler en de zonnecollector meestal een flexibele roest vrij stalen buis gebruikt. Deze buizen zijn voorgeisoleerd met een isolatie die tegen hoge temperaturen kan en wordt meestal aangeleverd als twee-in-een, een aanvoer en retour buis. Naast een van de buizen loopt een stroomkabel door de isolatie zodat de temperatuursensor in de zonnecollector kan worden aangesloten.
Zonneboiler Spiraal buis
Tussen de boiler en de geiser of het cv-systeem kan gewoon leidingwerk gebruikt worden.

Dakdoorvoer, Er zijn 2 type daken, schuin en plat. Voor een schuin dak kunnen we een universele dakdoorvoer gebruiken, of er kan met een stuk lood een aanpassing gemaakt worden.
Zonneboiler Schuin Dak doorvoer oranje Zonneboiler Dakdoorvoer grijs
Voor een plat dak wordt een speciale dakdoorvoer voor leidingwerk gebruikt. Doordat deze dakdoorvoer uit twee delen is gemaakt kan er snel en gemakkelijk het leidingwerk door het dak gemonteerd worden.
Zonneboiler plat dakdoorvoer

Het onderhoud van een zonneboiler.

Ondanks dat de zonneboiler erg duurzaam is en 25 tot 30 jaar mee moet gaan, heeft deze wel onderhoud nodig.
De controle van de zonneboiler omvat:
– Een controle van de anode in de boiler.
– Controle van de druk in het systeem
– Controle van het eventuele zweten of lekken van koppelingen
– Controle van de antivries (glycol)
De anode in de boiler van de zonneboiler zorgt ervoor dat de boiler beschermt blijft tegen eventuele corrosie. Wanneer de anode tijdig wordt vervangen kan de boiler tientallen jaren mee gaan.
Een controller van de druk in het systeem kan aangeven of er een lekkage is in het leidingwerk van de zonneboiler, het terugvallen van de druk in het systeem kan betekenen dat er een koppeling lekt.
De antivries in de zonneboiler kan in de loop der jaren verouderen. De antivries kan worden gemeten met een spectrometer. Dit is eenzelfde meter als een autobedrijf zou gebruiken voor het meten van de koelvloeistof.

Bekijk onder de onderstaande link de diverse zonneboiler schema’s

 

zonneboiler schema tapwater-cv verwarming

Een zonneboiler met top kwaliteit onderdelen!

Onze zonneboilers worden met de beste producten samengesteld, wij kunnen u van elk product een beschrijving geven. Wij staan 100% achter de kwaliteit van onze producten, op de pagina van de hierbij geplaatste button kunt u zelf ontdekken welke onderdelen wij gebruiken en wat ons onderscheid van de rest.

Lees meer>>>