Zonneboiler, hoe werk het systeem bij ons?

Ik zal u informatie geven hoe het zonneboiler systeem is aangesloten met daarbij een klein stukje product uitleg zodat u kunt ontdekken waarom wij dit systeem hebben toegepast.

Hier op de foto ziet u ons dak en daar vindt u twee grote zonnecollectoren in serie geplaatst, dit is een set van 24 en 30 vacuüm pijpen met daarin de koper heat pipe. Wij hebben gekozen voor deze “vacuüm heatpipe” zonnecollectoren omdat ze een zeer hoog rendement hebben in de winter. De vacuüm pijp werkt bijna het zelfde als een thermoskan (veel beter) en heeft zo vrijwel geen warmte verlies in de winter. Door het toepassen van het heatpipe systeem kan er bij eventuele schade de vacuüm pijp worden vervangen zonder dat het systeem hoeft te stoppen met werken.

De zonnecollectoren worden doormiddel van een pompgroep en een temperatuur regeling op een boiler aangesloten, hier komt de naam “zonneboiler” vandaan. Echter zouden de zonnecollectoren ook op een buffervat kunnen worden aangesloten als deze van een warmte wisselaar zijn voorzien. Wanneer we zonnecollectoren op een boiler of een buffer aansluiten doen we dit als mogelijk altijd op de onderste warmte wisselaar in de boiler. Het warmen water in de boiler stijgt omhoog dus zal er onderin de boiler nog kouder water aanwezig zijn dat verwarmt kan worden. Op de bovenste warmte wisselaar zit de cv-houtkachel aangesloten gezien de zonnecollector dan altijd in het koudste deel zijn energie kwijt kan, de zon is ten slotte gratis energie en die wil je zo optimaal mogelijk benutten. U kunt nu heerlijk warm douchen op de warmte van hout en de zon, tevens is er de mogelijkheid om uw vaatwasser of wasmachine erop aan te sluiten om optimaal van uw systeem gebruik te maken.

Wij hebben gekozen voor een cv-houtkachel omdat de prijs van hout erg stabiel is. Tevens kunt u ook die vervelende boom in de tuin eindelijk omkappen en zonder kosten stukje voor stukje “opruimen”.

Onze cv-houtkachel zit direct op de radiatoren aangesloten en aan het einde van de aanvoer en retour leiding zit de boiler aangesloten. Wij hebben deze keuze gemaakt omdat we als eerst het gebouw willen verwarmen via de radiatoren en de restwarmte willen opvangen in het boilervat voor tapwatergebruik. Mocht de tapwater boiler warmer zijn als de toevoer leiding van de cv-houtkachel door opwarming van de zonnecollectoren dan zal de boiler warmte afgeven aan het cv-houtkachel systeem, is deze kouder dan zal hij opwarmen door het cv-houtkachel systeem.

Ondertussen is er ook een pellet ketel toegevoegd aan het systeem.
We hebben gekozen voor het kleinste model dat wij verkopen van het merk Biodom, de Boidom C15  zorgt voor een mooie aanvulling op ons systeem.
De pellet ketel geeft een stukje gemak in het verwarmen, de pellet ketel heeft een eigen pellet buffer waardoor deze eens in de zoveel tijd moet worden gevuld.
Als we even geen hout hebben of gewoon even geen zin hebben om de cv-houtkachel constant te vullen met hout dan zetten we gewoon de pellet ketel even aan.
De Biodom C15 pellet ketel is modulerend op een kamerthermostaat en heeft geen buffervat nodig.

 

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden neem dan contact met ons op of schrijf u in voor de nieuwsbrief om handige gratis bespaar tips te ontvangen.

Gratis advies energieleverancier?

Wilt u een gratis adviesgesprek om te kijken welke energieleverancier het beste aansluit bij uw nieuwe aankoop en duurzame investering? 

You have Successfully Subscribed!