Zonneboiler, hoe werk het systeem bij ons?
Ik zal u informatie geven hoe het zonneboiler systeem is aangesloten met daarbij een klein stukje product uitleg zodat u kunt ontdekken waarom wij dit systeem hebben toegepast.
Hier op de foto ziet u ons dak en daar vindt u twee grote zonnecollectoren in serie geplaatst, dit is een set van 2 Prisma Pro 24 CPC zonnecollectoren. Deze collectoren hebben vacuüm pijpen met daarin de koper heat pipe. Wij hebben gekozen voor deze “vacuüm heatpipe” zonnecollectoren omdat ze een zeer hoog rendement hebben in de winter. De vacuüm pijp werkt bijna het zelfde als een thermoskan (veel beter) en heeft zo vrijwel geen warmte verlies in de winter. Door het toepassen van het heatpipe systeem kan er bij eventuele schade de vacuüm pijp worden vervangen zonder dat het systeem hoeft te stoppen met werken. De CPC reflector geeft een rendement boost van bijna 50% als we kijken naar een collector zonder CPC reflector.
De zonnecollectoren worden doormiddel van een pompgroep en een temperatuur regeling op een boiler aangesloten, hier komt de naam “zonneboiler” vandaan. Echter zouden de zonnecollectoren ook op een buffervat kunnen worden aangesloten als deze van een warmte wisselaar zijn voorzien. Wanneer we zonnecollectoren op een boiler of een buffer aansluiten doen we dit als mogelijk altijd op de onderste warmte wisselaar in de boiler. Het warme water in de boiler stijgt omhoog dus zal er onderin de boiler nog kouder water aanwezig zijn dat verwarmt kan worden. Op de bovenste warmte wisselaar zit de cv-houtkachel aangesloten gezien de zonnecollector dan altijd in het koudste deel zijn energie kwijt kan, de zon is ten slotte gratis energie en die wil je zo optimaal mogelijk benutten. U kunt nu heerlijk warm douchen op de warmte van de zon, tevens is er de mogelijkheid om meerdere warmtebronnen op het buffervat of een 2e warmtewisselaar aan te sluiten. U kunt ook nog eens uw vaatwasser of wasmachine op de boiler aansluiten om optimaal van uw systeem gebruik te maken.
Wij hebben gekozen voor een cv-houtkachel omdat de prijs van hout erg stabiel is. Tevens kunt u ook die vervelende boom in de tuin eindelijk omkappen en zonder kosten stukje voor stukje “opruimen”.
Onze cv-houtkachel zit direct op de radiatoren aangesloten, deze zat in het verleden op de zonneboiler aangesloten. Vanwegen een verbouwing is deze tijdelijk op deze manier aangesloten, deze zal binnenkort op een 2e buffervat worden aangesloten tezamen met de pelletketel en de zonneboiler.
Ondertussen is er ook een pellet ketel toegevoegd aan het systeem.
We hebben gekozen voor het kleinste model dat wij verkopen van het merk Biodom, de Boidom C15 zorgt voor een mooie aanvulling op ons systeem.
De pellet ketel geeft een stukje gemak in het verwarmen, de pellet ketel heeft een eigen pellet buffer waardoor deze eens in de zoveel tijd moet worden gevuld.
Als we even geen hout hebben of gewoon even geen zin hebben om de cv-houtkachel constant te vullen met hout dan zetten we gewoon de pellet ketel even aan.
De Biodom C15 pellet ketel is modulerend op een kamerthermostaat en heeft geen buffervat nodig.
In de toekomst zullen we deze ook op een buffervat laten stoken, het stoken via een buffervat geeft een betere verbranding voor de pelletketel gezien deze dan minder hoeft te moduleren en in en uit hoeft te schakelen.
Datalog.
Ons systeem is aangesloten op een Dataloger, u kunt met ons meekijken naar de actuwele temperaturen van ons huidige systeem. U gaat via deze link naar de datalog pagina… klik hier
Wilt u meer weten over de mogelijkheden neem dan contact met ons op of schrijf u in voor de nieuwsbrief om handige gratis bespaar tips te ontvangen.