Amsterdamse gemeente geeft hoge subsidie om de gasaansluiting te verwijderen.

Vanaf 1 september zal de gemeente Amsterdam huiseigenaren en verenigingen van eigenaren een subsidievergoeding geven van 5000,- euro om de gasmeter te verwijderen.
Deze gemeentesubsidie kan worden gestapeld op de overheidssubsidie die u kunt krijgen voor zonneboilers, pelletketels of warmtepompen.
U kunt subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld de zonneboiler, maar ook voor de pelletketel bij de overheid. Daar boven op kunt u de subsidie aanvragen voor het verwijderen van de gasmeter bij de gemeente Amsterdam.
Hierdoor zal de aanschaf van het systeem (afhankelijk van welk systeem) vrijwel kosteloos zijn.

Er zullen een aantal aanpassingen moeten worden gedaan om dit tot stand te laten komen. Er zijn 3 factoren waar u rekening mee dient te houden.
1. U kunt niet meer koken op gas
2. U kunt geen gebruik meer maken van het sanitair tapwater verwarmd op gas.
3. U kunt uw huis niet meer verwarmen met gas.

 

 

1. U kunt niet meer koken op gas

  1. Dit betekent onder andere dat u zult moeten koken op een elektrische/keramische of inductie kookplaat.
    Hiervoor is een 380v aansluiting nodig in de woning om de grote piekstroom tijdens het koken op te vangen.
    Koken op inductie of keramisch is niet veel duurder dan het koken op gas, gezien we met gas een hoop warmte verliezen omdat de warmte van de gasvlam grotendeels langs de pan loopt en de lucht verwarmt. Bij inductie en keramisch koken wordt de pan intern verwarmd en is er geen verlies aan de lucht. Een elektrische kookplaat is het minst rendabel.

2. U kunt niet meer gebruik maken van het sanitair tapwater verwarmd op gas.

2. In algemeen zijn er 2 manieren voor het verwarmen van het sanitair tapwater met aardgas.
Er wordt een losse geiser of een cv-ketel gebruikt met een interne doorstroomgeiser voor het verwarmen van het sanitair tapwater. De tweede manier is het verwarmen van een boiler via de cv-ketel of met een elektrisch element.

Als u gebruik gaat maken van een duurzame warmtebron is het niet meer mogelijk om met een doorstroomapparaat te werken, alle duurzame verwarmingsbronnen werken met een boiler of opslagvat.
U kunt een boiler neerzetten en daar een zonnecollector op aansluiten. Om de bewolkte dagen te overbruggen wordt een elektrisch element in de boiler geplaatst, of wordt er via een tweede spiraal (warmtewisselaar) een pelletketel op de boiler aangesloten.

 

 

3. U kunt uw huis niet meer verwarmen met gas.

Normaal gesproken verwarmt uw gas cv-ketel uw radiatoren of vloerverwarming. Als we de gas cv-ketel verwijderen kunnen we die vervangen met een pelletketel of warmtepomp.

Bij het vervangen van de gas cv-ketel met een pelletketel moet er met de volgende punten rekening gehouden worden:
– De pelletketel moet niet te groot worden gedimensioneerd; de pelletketel gaat dan te vaak aan en uit (pendelen). Dit kan invloed hebben op de levensduur.
– De pelletketel moduleert op zijn eigen ketelwater. Hierdoor kan de pelletketel rechtstreeks op de radiatoren worden aangesloten. Zie afbeelding hierboven in combinatie met een sanitair tapwaterboiler.
– Wanneer er gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming dient er een buffervat te worden bijgeplaatst (dit om pendelen te voorkomen).
Er zouden dan twee opslagvaten worden gebruikt; 1 voor sanitair tapwater en 1 voor cv-water. Het is ook mogelijk om een opslagvat te gebruiken waar deze twee in 1 zijn verwerkt. Dit noemen wij een hygiëne boiler, een buffervat met een roestvrijstalen drinkwater spiraal (zie afbeelding). Op het vat wordt een extra pompgroep aangesloten om de warmte uit het vat de vloerverwarming of radiatoren in te pompen.

 

Offerte aanvraag

U kunt bij ons een offerte op maat aanvragen via het offerte formulier. Via dit formulier kunnen wij aan de hand van een aantal vragen kijken wat voor uw situatie de beste oplossing is. U krijgt dan een vrijblijvende offerte voor een doe-het-zelf systeem. Deze kunnen we desgewenst doorsturen naar een installateur die een installatieofferte zal opmaken. Deze offerte kan altijd nog aangepast worden naar uw wens.